Drage naše dijakinje, dragi naši dijaki!

V ponedeljek nas čaka SONČEN, a nekoliko hladen dan – predvsem pa nas čaka ŠPORTNI DAN!

Dan, ki vam ga ne bo potrebno preživeti v svojih sobah pred zasloni, ampak dan, ki bo posvečen zdravju: tako duševnemu, kot telesnemu. Namenjen bo gibanju,  (po dolgem času) tudi druženju (seveda ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ-ja), sprostitvi, rekreaciji, izzivom, itd.

Naša goreča želja (in upanje do zadnjega trenutka), da bi vas lahko peljali smučati, drsati in odkrivati lepote drugih krajev je žal prestavljena na naslednje šolsko leto.

Smo pa za vas vseeno pripravili »venček« najlepših pohodniških krožnih poti, ki jih ponujata slovenska obala in zaledje. Morda pa boste odkrili tudi kaj novega…

Klopca Ljubezni – Pomjan

KAKO BO POTEKAL ŠPORTNI DAN?

V ponedeljek vam dovolimo, da spite nekoliko dlje 😀

Dobro se pretegnite in privoščite si obilen zajtrk, da vam ne bo med pohodom zmanjkalo moči.

Traso ste si zagotovo že izbrali, zato je pred odhodom potrebno poskrbeti le za:

 • Ustrezna oblačila (glede na vremenske razmere – kapa, rokavice, topla jakna…) in
 • ustrezno obutev (pohodniški čevlji, ali čevlji z nedrsečim podplatom)
 • Torbo z dodatno opremo (s seboj imejte dovolj tekočine, kakšen prigrizek)
 • In ne pozabite na telefon (za klic v nujnih primerih ter za snemanje poti s pomočjo aplikacije). Naj bo baterija telefona pred odhodom kar se da napolnjena, da ne bo prišlo do kasnejših nevšečnosti.

Ok, sedaj pa smo pripravljeni!

Glede na nedavno sproščanje ukrepov, ki dovoljuje zbiranje do 10 oseb vas seznanjam, da:

 • Športni dan lahko opravite skupaj s sošolci (do 10 oseb) ali prijatelji (do 10 oseb), lahko pa vključite tudi družino (starše, brate, sestre), svoje hišne ljubljenčke, partnerje ali druge – seveda OB UPOŠTEVANJU PRIPOROČIL NIJZ-ja (še vedno ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo 2m in uporabljajte masko v kolikor ne boste zmožni zagotoviti varnostne razdalje).
 • Obenem vas obveščam, da je dovoljeno tudi prehajanje občinskih meja, kar pomeni, da (če ne želite) niste omejeni na opravljanje športnega dne v lastni občini.

KAKO DOKAŽEM, DA SEM OPRAVIL ŠPORTNI DAN?

Preden se odpravim na športni dan, poskrbim, da imam na telefonu nameščeno ustrezno mobilno aplikacijo, s katero lahko posnamem prehojeno (ali prekolesarjeno) pot. Predlagamo uporabo aplikacije SPORTS TRACKER (ki jo poznate že od ur športne vzgoje) ali pa STRAVA. Pomembno je, da je iz aplikacije razviden zemljevid prehojene poti, čas hoje in razdalja. Brez teh podatkov vam športni dan težko priznamo.

Pred začetkom hoje po izbrani trasi aplikacijo zaženete in jo pustite snemati ves čas poti. Po opravljenem pohodu, shranite podatke ter pošljite posnetek zaslona z zahtevanimi podatki svojemu prof. ŠVZ v Teamse.

V kolikor vas pohod opravlja več hkrati, ste obvezni narediti skupinsko fotografijo in navesti vsa imena dijakov, ki ste skupaj hodili.

Športni dan opravite v ponedeljek, 15. 2. 2021. V kolikor iz opravičljivih razlogov (bolezen, karantena, organizacijske težave, prevoz na določeno lokacijo…) športnega dne ne morete opraviti v ponedeljek, ga imate čas opraviti do nedelje, 28. 2. 2021.

 Neopravljen športni = 7 neopravičenih ur!

Primer dokaza opravljene poti oz. opravljenega Športnega dne (aplikacija Sports Tracker).

VSE KAR MORAM ŠE VEDETI:

 • Športni dan je obvezen za VSE! (Izjema so poškodovani dijaki z zdravniškimi opravičili)
 • V ponedeljek 15. 2. 2021 NI POUKA
 • Za svojo varnost sem odgovoren SAM (ustrezna oprema, upoštevanje cestno prometnih predpisov, prilagajanje hoje zunanjim razmeram (drseč teren ipd.))
 • Ne precenite svojih zmogljivosti
 • Športni dan se prizna kot OIV (obvezne izbirne vsebine)
 • Izberete eno od ponujenih tras (opis v nadaljevanju)

KAM LAHKO GREM?

Aktiv ŠVZ vam je pripravil nekaj zanimivih krožnih pešpoti v obalnih občinah in zaledju. Izberete eno izmed naštetih (opisanih) poti:

OBČINA PIRAN:

PORTOROŽ – STRUNJAN – FIESA – PIRAN – PORTOROŽ

Krožno pot lahko pričnete na poljubni točki (Piran, Strunjan, Portorož, …).

Če začnemo iz Portoroža, se usmerimo proti tunelu Valeta, kjer poteka »Parenzana« in nas vodi do Strunjana. V Strunjanu se usmerimo levo proti Piranu – hodimo po cesti do prvega ostrega levega ovinka, kjer uberemo pešpot nad klifi. Prispemo nad Pacug in se nato usmerimo dol proti Fiesi. V fiesi lahko izbiramo ali bomo šli ob morju (Pazi! Nevarnost krušenja in padanja kamenja) ali po cesti do Pirana. V Piranu gremo vse okoli »Punte« oz. piranskega svetilnika in pot nadaljujemo ob morju vse do Portoroža.

Pot je dolga 12 km.

SEČA – SEČOVLJE – KORTE – SEČA

V piranski občini je lepa tudi krožna pot, ki jo lahko začnete v Seči pri gostišču Ribič in poteka po »Parenzani« ob Sečoveljskimi solinami. Ko prispete v neposredno bližino sečoveljskega letališča nadaljujete pot v osrčje naselja Sečovlje. Cesta vas vodi nekoliko navzgor, deloma postane položna (mimo gasilnega doma in šole), nato pa nadaljujete ponovno v hrib – Izberete cesto, ki gre naravnost navzgor. Na označenem razcepu se usmerite levo po gozdni poti, ki vas bo pripeljala vse do ceste, ki pelje na Korte. Ko prispete do ceste se začnete spuščati mimo Parecaga vse nazaj do Seče.

Pot je dolga 15 km. (Deloma jo lahko skrajšate tako, da pot začnete pri vstopu v soline in jo tam tudi zaključite. V tem primeru bo pot dolga 11 km.)

OBČINA IZOLA

IZOLA – STRUNJAN – KRIŽ – BELVEDER – IZOLA

Enkratna krožna pot nedaleč stran od mestnega vrveža vas bo popeljala po poteh nekdanje Parenzane vse do najvišjih klifov slovenske Obale. Pot lahko začnete kjerkoli – jaz jo bom začela v Izoli. V Izoli se usmerim torej na Parenzano, ki se počasi dviga proti tunelčku, po tunelu pa se začne spuščati med strunjanske sadovnjake. Kolesarski poti sledimo vse do koržišča v Strunjanu, kjer varno prečkamo por in se ob strunjanski stjuži sprehodimo vse do vznožja, ki nas strmo popelje do znamenitega strunjanskega KRIŽA, ki nas (v lepem vremenu) razvaja z neskončnimi razgledi vse od morja do najvišjih vrhov Slovenije in Dolomitov. Pot nadaljujemo desno nad klifi vse do Belvederja. Tam uberemo pot, ki vodi dol do plaže in do San Simona. Pot je dolga okoli 12 km.

OBČINA KOPER

ŠKOFIJE – TINJAN – KOLOMBAR – DEKANI – ŠKOFIJE

Ne daleč od Kopra je vrh preko katerega poteka Transverzala oz. Slovenska planinska pot (ki vodi od Maribora preko Karavank in Alp vse do Ankarana) – To je Tinjan. Tukaj ima lahko krožna pot veliko podob: vse je odvisno od tega, kako dobro poznate območje.

Najlažje pa je, če pot od Škofij (pri pokopališču ali šoli) do vrha Tinjana prehodite po cesti. (Kdor pozna, lahko prehodi pot, ki nekoliko nad cerkvijo zavije levo v gozd in poteka vse do vrha Tinjana).Na vrhu uberemo makadamsko cesto, ki se spušča proti Rižani in Dekanom. Čez nekaj sto metrov zasledimo smerokaz »DEKANI«, ki nas usmeri v desno. Pot nadaljujemo po prijetni gozdni poti vse do naselja Kolombar. Ko prispemo do hiš, na cesti zavijemo levo in ponovno nadaljujemo pot po makadamski cesti, ki nas bo popeljala do Dekanov. V Dekanih gremo mimo cerkve in pokopališča ter (imamo 2 možnosti) – nadaljujemo pot (50m po spomeniku) desno proti Zgornjim Škofijam ali pa se usmerimo proti Parenzani, ki nas bo vodila vse do izhodišča (POZOR CESTA!!!). Pot je dolga cca. 10 km (odvisno katero različico izberete).

KAMPEL – ŠMARJE – POMJAN – KAMPEL

Krožna pot z enim najlepših razgledov – razgledna tokča na Pomjanu. Ter krožna pot z najlepšo klopco – klopca ljubezni! Vse to boste doživeli, če boste prehodili zgoraj označeno pot. Pot začnete v Kampelu pri kapelici in sledite oznakam za Šmarje. Čaka vas lep vzpon. V Šmarjah si malo oddahnite in nadaljujte pot levo po položni gozdni poti vse do Pomjana. V Pomjanu si privoščite malico na »razgledni ploščadi« ter se okrepčani in spočiti vrnite le nekaj 100m po isti poti proti Šmarjam – nato pa skrenite desno dol po poti, ki vodi nazaj v Kampel.

Več o poti se lahko preberete tukaj: https://www.hribi.net/izlet/kampel_kapelca_pomjan_pot_vinka_lovrecica/26/2940/6910

SLAVNIK

Najbolj poznan hrib na slovenski Obali! Mislim, da za izlet na Slavnik ni potrebno izgubljati preveč besed. Kdor želi – naj gre! Po katerikoli poti! Pa srečno!

http://www.hribi.net/gora/slavnik/26/778

ČROKALSKA UTRDBA – ČRNOTIČE – (Cerkev Marije Snežne) – PRAPROČE – KRAŠKI ROB do UTRDBE

Izredno lepa, razgledna in nezahtevna pot nas najprej vodi skozi gozd do železniške proge, nato pa v Črnotiče. Iz Črnotič nadaljujemo pot v Praproče (vmes si lahko ogledamo cerkvico Marije Snežne), iz Praproč pa se usmerimo neposredno na Kraški rob ter tik nad pečinami nadaljujemo pot vse do Črnokalskega gradu.

OSTALE OPCIJE:

V občini Koper imate resnično veliko pohodniških poti – opisala sem vam jih le nekaj. Po želji lahko obiščete tudi kakšen drugi hrib (Kojnik, Golič, Lačna itd.) ali kakšno drugo pot (npr. Smokvica – Veli Badin), ki pa naj bo po razdalji in času primerljiva z zgoraj naštetimi opcijami.

OSTALE OBČINE

Vsi tisti, ki živite v drugih občinah – torej od Kopra in vse do Postojne ali dlje si izberete primerno pohodniško pot, ki bo dolga vsaj 10 km (izjemoma manj, če gre za velike vzpone).

Med možnosti uvrščam:

Želimo vam obilo užitkov na športnem dnevu!

Vaš Aktiv ŠVZ 😀