V petek, 26. 3. 2021, ob 20.00 si boste v virtualni gledališki dvorani ogledali tretjo gledališko predstavo, največkrat uprizorjeno dramo francoskega pisatelja, dramatika, pesnika in aktivista Jean Geneta SLUŽKINJI (1946) v režiji Ivana Lobode in igralski Maka Tepšića, Blaža Popovskega ter Igorja Štamulaka.

Povezavo do predstave boste prejeli na dan predstave na vaš elektronski naslov.

V igri se sestri Claire in Solange, služkinji pri Gospe, svojemu življenju upirata z (na prvi pogled nedolžno) igro pretvarjanja, v kateri se izmenjujeta v vlogah služkinje in gospodarice ter se opajata z njeno pozicijo moči: kar vodi v simbolno (morda tudi resnično) smrt služkinje – Gospe.

Njuna igra pa ni le znamenje upora in razrednega boja ter hkrati nikoli dokončana vaja, kako umoriti Gospo, s čimer (ne)hote podaljšujeta užitek, je tudi priložnost za njuna medsebojna obračunavanja, izrekanje vsega, česar si v tišini podstrešne sobe ne upata ali nočeta izreči, priložnost za preigravanja medsebojnih odnosov, ki se tako med njima kot v odnosu do Gospe gibljejo od ljubezni do sovraštva. Z igro vstopata v svet gospodarice, igra jima podeljuje pravico, da vstopata v Gospejino spalnico brez njene vednosti, si nadevata njene obleke, nakit, ličila … Igra je znak njunega upora, le skozi igro se lahko približata »svobodi«.

Predstava traja 1 uro in 15 minut.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Za aktiv slovenistov

                                                                                                                                                                                 Mojca Butinar Mužina