V sredo, 25. novembra, smo se dijaki, ki bodo opravljali maturo iz italijanščine na višji ravni, in njihovi učitelji, udeležili izobraževanja za maturo v organizaciji ZRSŠ, na katerem sta nastopili ugledni gostji iz Italije, in sicer profesorica Eleonora Kolar iz Trsta in avtorica romana, Valentina D’Urbano.

 

Profesorica Kolar je podrobno predstavila roman Il rumore dei tuoi passi, večkrat nagrajeni prvenec mlade avtorice iz Rima, ki smo ga izbrali za letošnje maturitetno branje. Poudarila je njegovo aktualnost in privlačnost za mladega bralca in nam povedala, kako čustveno in družbeno-kritično so se na roman odzvali dijaki, ki jih poučuje na klasični gimnaziji Francesco Petrarca v Trstu.

Okoliščine, v katerih se trudita preživeti najstnika v romanu, in beda, s katero se vsak na svoj način spopadata, so odsev položaja revnih in od zunanjega sveta ločenih italijanskih predmestij v 80. letih prejšnjega stoletja, pa tudi v sodobnem času. Zgodba o »dvojčkih« Beatrice in Alfredu bralca prevzame tako, da jo kar bere in bere, zaman upa in sočustvuje ter si želi, da bi bil svet prijaznejši, hkrati pa se zave vrednosti običajnih stvari, ki jih, za razliko od junakov romana, dojema kot samoumevne.

 

V drugem delu srečanja sva se profesorici dr. Jana Kenda in Sonja Šuligoj pogovarjali z avtorico romana, Valentino D’Urbano. Med drugim naju je zanimalo ozadje zgodbe, saj je tudi avtorica živela v enem takih predmestij, v kakršnem se odvija njen Il rumore dei tuoi passi. Zaupala nam je nekaj resničnih zgodb in usod njenih prijateljev iz tistega časa. Povedala nam je tudi, kakšno zadoščenje je bilo zanjo, ko je na predstavitvi svojega nagrajenega romana srečala bivšo učiteljico, ki nikoli ni verjela vanjo in jo je skušala odvrniti od študija, češ da ji ne bo uspelo, saj prihaja iz neprimernega socialnega okolja. Valentini D’Urbano je uspelo, napisala je že veliko odličnih romanov in povedala nam je, da v pisanju zelo uživa.

Valentina je zelo običajna, dostopna in prijetna mlada ženska, zato so se tudi naši dijaki brez težav pogovarjali z njo. Mia Ivančič in Daniil Golovaciuc iz 4. b EG, ki ju je Il rumore dei tuoi passi zelo prevzel, sta jo povprašala predvsem o morebitnih težavah pri pisanju prvega romana in o možnosti snemanja filma.

 

Srečanje je bilo nadvse koristno, zanimivo in v čast nam je, da smo v živo spregovorili s priznano italijansko pisateljico, ki se nam je zaradi trenutnih razmer pridružila kar iz svoje delovne sobe, polne knjig in novih zamisli.

Valentina D’Urbano