Dijaki 1. a in 1. b EG so pet dni preživeli na športnem taboru v Planici. 1. a EG je Planico z okolico spoznaval od 13. 6. do 17. 6. 2019, 1. b EG pa jo spoznava od 17. 6. do 21. 6. 2019. Oba razreda je Planica pričakala z lepim, sončnim in toplim vremenom. Ob prihodu so se dijaki razdelili po sobah, prejeli koristne informacije o poteku šole v naravi, oblikovali tekmovalne skupine za »igre brez meja« in si nadeli imena skupin, med katerimi ni manjkalo Vevrc, Srn, Labodov ter Orlov. Poskusili so se v teku na smučeh na snegu! In zlahka osvojili veščine in zakonitosti teka na smučeh, za kar sta zaslužna učitelja Janez in Ac. Naša profesorja Jože Bole in Miha Jelovčan pa sta med tem popravljala napake in z radarjem lovila prehitre tekače.

S teka na smučeh smo presedlali na hojo proti dolini Tamar, kjer smo osvajali tehniko plezanja v steni z varovanjem in reševanjem ponesrečenca v gorah. Dijaki smo se vživeli v vloge aktivnih plezalcev in pasivnih ponesrečencev.

Preizkusili smo se tudi v t. i. varpi. Kogar zanima ta popularni skandinavski šport, naj si ogleda posnetek na Youtube.

Naslednja tekmovalna športna veščina je bila »rusko« kegljanje in golf v Kranjski Gori, do koder smo seveda prikolesarili. Med nami smo odkrili skrite talente!

Zadnja športna disciplina, v kateri morajo ekipe pokazati skupinski duh, medsebojno pomoč in tovarištvo, je naskok na mizo velikanke, zato pa je potrebno preteči ali prehoditi več kot 800 stopnic. 6 najpogumnejših dijakov se je po koncu tekme spustilo po jeklenici z vrha zaletišča velikanke.

Poleg športa smo osvajali tudi znanje s področja biologije in geografije pod budnim očesom profesoric Vesne Eberle in Doris Hrvatin. Raziskovali smo izvir Save Dolinke v Zelencih in njene prebivalce, ki se skrivajo v bujni flori, ter opazovali okoliške gore, hribe, suhe struge hudournikov…..

Šola v naravi v Planici in okolici je še prehitro minila, nam pa ostajajo prečudoviti spomini.

 

Dijaki 1. a in 1.b EG