27. januar – MEDNARODNI DAN SPOMINA NA HOLOKAVST

 

V okviru projekta Šoa- spominjajmo se smo se tudi na naši šoli spomnili žrtev holokavsta kot enega najtemnejših poglavij zgodovine človeštva in največjega  zločina proti človeštvu. Ta naj ne bi ostal le spomin, temveč tudi opomin vsem nam, da se kaj takega ne bi ponovilo.

 

  1. 1. 2019 bo minilo 74 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz. Na svetu ni kraja, ki bi bil bolj zaznamovan s smrtjo. V času delovanja Auschwitza od leta 1940 do leta 1945 je bilo tam ubitih okoli 1,1 milijona ljudi.

Vendar holokavst ni samo Auschwitz, holokavst so izvajali v številnih koncentracijskih taboriščih po Evropi. Ni se dogajal nekje drugje in nekomu drugemu. Žrtve holokavsta so bili tudi ljudje s slovenskega ozemlja: Judje, Romi, nasprotniki nacističnega režima ali kakorkoli drugačni.

Prof. Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor,  raziskovalec in izjemen poznavalec holokavsta, je dijakom v predavanju  »Od tod so bežale še ptice« spregovoril o holokavstu in slovenskih žrtvah Auschwitza.

Prisluhnili smo tudi odlomku iz literarnega dela  avtorice Maje Haderlap: Angel pozabe, v katerem babica pripoveduje svoje spomine na trpljenje v taborišču Ravensbrück,  ter pesmi  taboriščnice Jožice Veble Pepel in kri – Auschwitz, 1943-1945 .

 

V knjižnici nas bo še nekaj časa na to grozljivo dejanje opominjala oljčna vejica z naše atrijske šolske oljke strpnosti  in sožitja z rumenimi Davidovimi zvezdami v spomin na milijone žrtev ter na pomen miru in medsebojne strpnosti.

 

V šolski avli pa je na ogled tudi razstava o holokavstu.

O dogodku je, v oddaji Primorska kronika, pripravila prispevek tudi RTV Koper- Capodistria. Ogledate si ga lahko na povezavi:

 

https://4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174590499           (od7 do 13 minute).

 

Tanja Benčič Rihtaršič, prof.