V okviru projekta »Šoa spominjajmo se« smo se tudi na naši šoli spomnili žrtev holokavsta kot enega najtemnejših poglavij zgodovine človeštva in največjega  zločina proti človeštvu. Ta naj ne bi ostal le spomin, temveč tudi opomin vsem nam, da se kaj takega ne bi ponovilo.

 

  1. 1. 2019 je minilo 75 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz. Na svetu ni kraja, ki bi bil bolj zaznamovan s smrtjo. V času delovanja Auschwitza od leta 1940 do leta 1945 je bilo tam ubitih okoli 1,1 milijona ljudi.

Vendar holokavst ni samo Auschwitz, holokavst so izvajali v številnih koncentracijskih taboriščih po Evropi. Ni se dogajal nekje drugje in nekomu drugemu. Žrtve holokavsta so bili tudi ljudje s slovenskega ozemlja: Judje, Romi, nasprotniki nacističnega režima ali kakorkoli drugačni.

Prof. Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor, raziskovalec in izjemen poznavalec holokavsta, je dijakom v zanimivem predavanju o holokavstu »Tu se je še smrt utrudila« spregovoril o holokavstu in slovenskih žrtvah Auschwitza.

Na hodniku pred šolsko knjižnico je na ogled tudi razstava o holokavstu.

Tanja Benčič Rihtaršič, prof.