Prvo gledališko predstavo HIŠA BERNARDE ALBE v režiji Yulije Roschine, nastale izpod peresa kultnega španskega pesnika, dramatika, vsestranskega umetnika Federica Garcie Lorce, v koprodukciji treh slovenskih gledališč (Gledališča Koper, SNG Nova Gorica in Drame SNG Maribor, si bomo ogledali v četrtek, 8. 10. 2020, ob 20.00 v veliki dvorani Gledališča Koper. Predstava traja 1 uro in nima odmora.

(Vsebina: Bernarda Alba, stroga in ukazovalna mati, po smrti svojega drugega moža svojim petim hčeram po starem običaju zapove osemletno žalovanje ter tesno zapre vrata od sonca pregrete podeželske andaluzijske hiše. V črnino odete hčere, stare od 20 do 30 let, se morajo tako odpovedati vsem stikom z zunanjim svetom in ljubezenskim sanjam, z izjemo najstarejše, ki se zaradi podedovanega bogastva pripravlja na poroko z najlepšim in najbogatejšim moškim v vasi. Mladenič pa ne razburka življenja samo njej, temveč vsej družini, saj še dvema sestrama zaneti strast, zaradi česar ženska histerija v hiši raste. Medsebojna zavist in sovraštvo ter dinamika nasilja med njimi postanejo pomembnejši od moškega pred hišo, ki je samo sprožilec dogajanja.

Zdi se, da se strogosti, kritičnosti, obsojanju, primerjanju, tekmovalnosti in nenehnemu (notranjemu) nadzoru lahko upremo le z uporom. Vendar uprizoritev v nas prebuja globoko védenje, da je pot naše (od)rešitve v odpuščanju in da je naša največja moč v nežnosti.«

Dobimo se ob 19.35 pred Gledališčem Koper, saj nam bodo takrat razdelili abonmaje, nekateri pa bodo prejeli vstopnice s sedežnim redom. Prosimo, da se držite sedežnega reda na abonmajih in se primerno obnašate med predstavo. Bodite točni.

Aktiv slovenistov