V tednu od 7. do 11. 10. 2019 je na SEPŠ Koper potekalo mednarodno projektno srečanje v okviru Erasmus+ projekta »Hand to hand with CLIL«. Gostili smo učitelje in dijake iz petih držav, in sicer Italije, Madžarske, Poljske, Romunije in Bolgarije. V izmenjavi je sodelovalo 22 dijakov naše šole iz 1., 2. in 3. letnikov.

Program aktivnosti tega tedna je bil hkrati zabaven, zanimiv in poučen.

V ponedeljek so najprej v šolski knjižnici potekale aktivnosti za »prebijanje ledu«, s katerimi smo se dijaki iz vseh držav med seboj boljše spoznali, potem pa je bil organiziran t.i. »actionbound«, pri katerem smo se dijaki v manjših skupinah podali po Kopru in opravljali razne izzive, hkrati pa spoznavali zgodovino mesta. V torek smo se vsi skupaj odpravili v Postojnsko jamo ter na Bled, kjer smo obiskali Blejski grad in se peljali s čolni do otoka. V sredo so bili tuji dijaki nekaj ur prisotni pri pouku matematike in biologije, ki je bil izveden v angleščini, nato pa so v različnih razredih predstavili svoje šole, mesta in države. Po malici so sledile športne aktivnosti v novem športnem parku ob promenadi. V četrtek je bil spet na vrsti izlet, tokrat v Ljubljano, kjer smo poslušali predavanje o finančni pismenosti v NLB Centru inovativnega podjetništva in si ogledali mestno jedro. V petek so bile na šoli organizirane delavnice na temo primerjave ekonomskih podatkov med državami ter analize in primerjave težav pri učenju matematike. Za zaključek pa smo obiskali Fakulteto za management, kjer so za nas pripravili delavnico o podjetništvu.

Cilj projekta je spoznavanje novih ljudi, različnih kultur ter šolskih sistemov, izboljševanje znanja angleščine, razvijanje samostojnosti, komunikacijskih spretnosti in veščin nastopanja. Sledijo še tri projektna srečanja, ki bodo konec februarja, maja in septembra naslednje šolsko leto. Udeležili se jih bodo tudi naši dijaki in odšli na izmenjavo v Italijo, Romunijo ali na Poljsko.

Katarina Jelačin, dijakinja 3. a EG

in Nataša Jerman, koordinatorka projekta