Mednarodno šolsko partnerstvo  MAGIC

Od septembra 2013 do julija 2015 je na šoli potekal  večstranski šolski projekt Comenius z naslovom MAGIC –  Media Awareness Generating In-formed Citizens. Aktivnosti projekta  in vsi naši izdelki so objavljeni na našem spletnem dnevniku:  http://magicslovenia.blogspot.com/

V partnerstvu smo sodelovali s šolami iz Španije, Nemčije, Slovaške, Grčije, Nizozemske in  Norveške.  Na zgornji povezavi lahko dostopate tudi do njihovih spletnih dnevnikov. Cilji projekta so bili: spoznati različne medije, raziskati njihov vpliv na naše vsakdanje življenje ter ozaveščena uporaba medijev.  V okviru projekta smo se udeležili tudi štirih srečanj in sicer na Nizozemskem, v Sloveniji, v Grčiji in na Norveškem.

 

Nataša Jerman

Koordinatorica projekta na šoli

 

VTISI IZ NIZOZEMSKE

Dijaki in učitelji SEPŠ-a smo se navdušeni vrnili iz Nizozemske, kjer smo preživeli osem nepozabnih dni  (26. 11. – 3. 12. 2013) v okviru Comenius partnerstva z naslovom MAGIC. Na srečanju smo se srečali z dijaki in učitelji iz šestih partnerskih šol iz Norveške, Španije, Slovaške, Grčije, Nemčije in Nizozemske, s katerimi smo doslej sodelovali in komunicirali le preko socialnih omrežij in skupnih blogov.

Gostitelji so za vse udeležence pripravili pester program. Najprej smo pet dni preživeli v okolici Tilburga, kjer smo obiskali šolo, muzej moderne umetnosti ter se udeležili delavnic v zvezi z novinarstvom, vplivom medijev in manipulacijo fotografij. Bili smo tudi zelo športno aktivni ter kolesarili, hodili po sipinah in nizozemskih ravnicah, drsali in plavali. En dan smo preživeli v najstarejšem zabaviščnem parku v Evropi, v pravljičnem Eftelingu. Ob večerih smo se spoznavali, kuhali, peli, plesali… Skratka, zabave ni manjkalo.

Zadnja dva dni smo preživeli v Amsterdamu, ki smo ga prehodili po dolgem in počez, obiskali smo muzej Rijksmuseum, se popeljali po kanalih z ladjico… Nekateri so obiskali še druge muzeje (Van Goghov muzej in pa hišo Anne Frank), nekateri pa se niso mogli upreti nakupovanju. Seveda pa smo pokukali tudi v rdečo četrt.

V tednu dni so se stkala številna nova prijateljstva.

Mednarodno Comenius srečanje na SEPŠ Koper

Od 31. marca do 7. aprila 2014 smo v okviru Comenius partnerstva MAGIC gostili 56 tujih dijakov in učiteljev iz kar šestih evropskih držav, in sicer iz Norveške, Nemčije, Nizozemske, Španije, Grčije in Slovaške.

Za udeležence srečanja in naše dijake smo pripravili pester program in jim razkazali šolo, Obalo in druge znamenitosti Slovenije. V skladu s temo projekta, ki je medijska osveščenost, smo obiskali različne medije v Kopru (Primorske novice, RTV Koper – Capodistria in Radio Capris) ter tudi Fakulteto za medijske študije, kjer so za nas pripravili predavanja in delavnice o pasteh oglaševanja. V prostem času so se dijaki spoznavali in družili ob športnih igrah, kvizih, glasbenem ustvarjanju in celo kopanju v morju. Sonce, čisto morje in zabava so marsikoga zvabili v morje, čeprav je bil šele začetek aprila.

Ob zaključku srečanja smo se težkih src poslovili, vendar smo bili vsi udeleženci izredno zadovoljni s programom in vsemi aktivnostmi. Navdušenje naših gostov nad šolo, programom, Koprom, Piranom, naravo in Slovenijo nas navdaja s ponosom, hkrati se pa tudi veselimo nadaljnjega sodelovanja in srečanj v okviru projekta.

Več o projektu si lahko ogledate na spletnem dnevniku: http://magicslovenia.blogspot.com/

Nataša Jerman

Koordinatorica projekta na šoli