Slovenija je kljub svoji majhnosti dežela, ki premore kar nekaj velikanov športa svetovnega kova. Če začnemo pri znamenitih članih sokolskega gimnastičnega društva – Miroslavu Cerarju, Leonu Štuklju in drugih, nadaljujemo pa vse do moderne dobe, kjer so še nedavno blesteli oz. blestijo Tina Maze, Petra Majdič, Peter Prevc, Janja Garnbret in drugi vrhunski športniki.

In če se ne omejimo le na osebe, temveč tudi na dogodke (smučarski skoki v Planici), dosežke (odličja na največjih tekmovanjih v mnogoterih športnih panogah) in podvige (predvsem alpinisti – npr. Smučanje z Everesta), ugotovimo, da Slovenija premore celosten paket najbolj zavidljivih svetovnih uspehov.

Z ogledom poljubnega dokumentarnega filma želimo dijakom približati šport, celostno podobo športa (trening, napor, odrekanja, čustva, kot so sreča, razočaranje, žalost, strah…) ter kaj vse je potrebno za uspeh na športnem področju. Obenem se dijaki seznanijo z zgodovino in razvojem športa pri nas in po svetu.

Kljub vsemu se s filmsko tematiko nismo omejili le na slovenska tla, temveč ponujamo tudi nekaj širšega… nekaj, kar bo veliki večini nas vseh najbrž večno nedosegljivo (alpinizem, vrhunski šport), a prav se nam zdi, da ponudimo dijakom vpogled v ta svet.

Poglejmo si nekaj izborov: