V okviru Dnevov in tedna evropske kulturne  dediščine, smo se v projekt  Voda od mita do arhitekture, septembra 2017 aktivno vključili tudi dijaki in profesorji naše šole. Zasnovali smo ga na osnovi lokalnih znamenitosti in življenja v našem prostoru in predstavili z imenom Od šterne do flaške – Od vodnjaka do steklenice.

K sodelovanju smo povabili tudi dijake in profesorje Srednje šole s slovenskim učnim jezikom Cankar-Zois-Vega iz Gorice (Italija), ki so se aktivno priključili k sodelovanju.

V avli  šole  smo razstavili plakate,  namenjeno ozaveščanju  in poznavanju vode z zgodovinskega, pravnega,  ekonomskega in naravoslovnega vidika.  Pripravili smo zgibanko z najlepšimi vodnjaki v Kopru in organizirali voden ogled za dijake po mestu s predstavitvijo vodnjakov in pitnikov.

Tako smo ozavestili pomen pitne vode in njene dostopnosti v času in prostoru. Na dan sklepne prireditve, smo  s pomočjo Rižanskega vodovoda Koper, pitnik postavili tudi v atriju naše šole. Tako smo ob kozarčku dobre vode projekt zaključili, dijaki pa so si »flaško« kakovostne vode lahko natočili še v oktobru.

 

Mentorice projekta: Doris Pohlen Gobbo, Irena Spacal, Tanja Skok in Mirjana Majer Babič