V ponedeljek, 10. decembra 2018, se je 5 najboljših ženskih (srednješolskih) odbojkarskih ekip od Pirana do Postojne zbralo v Kopru na področnem tekmovanju v odbojki, ki je za zmagovalke pomenilo tudi vstop v elitni četrtfinale državnega prvenstva v odbojki za srednje šole.

 

V športni dvorani Bonifika je v organizaciji SEPŠ Koper in pod vodstvom prof. Maje Kugonič potekalo področno tekmovanje v odbojki, na katerem je sodelovalo 5 ekip: GEPŠ Piran, SŠ Izola, ŠC Postojna, ŠC Srečka Kosovela Sežana in domača ekipa SEPŠ Koper.

 

Kmalu po prihodu vseh ekip v Koper je bilo jasno, med katerima ekipama bo potekal pravi boj za zmago in vstop v četrtfinale DP – to sta bili ekipi GEPŠ Piran, ki so jo sestavljale izredno tehnično podkovane in visokorasle odbojkarice iz različnih obalnih klubov ter »naše« SEPŠ-ovke, ki so z nekaj spodbude v ključnih trenutkih pokazale pravo mero borbenosti.

 

Začetni žreb ni bil ravno prizanesljiv za dijakinje obalnih srednjih šol, saj so vse 3 ekipe pristale v isti skupini (skupina A), medtem ko sta precej izenačeni ekipi Sežane in Postojne (skupina B) bili svoj boj za finalno tekmo na današnjem tekmovanju. Z zmago 2:1 v nizih je ŠC Postojna ugnala ŠC Sežana in mirno počakala na razplet v skupini A.

 

Nikakor pa niso bile mirne piranske in koprske odbojkarice. Po začetnih zmagah obeh ekip nad dijakinjami SŠ Izola, ki v svoji vrsti žal ni imela tehnično vrhunskih igralk, vseeno pa 7 ljubiteljic odbojke in športa nasploh, se je pravi boj letošnjega področnega tekmovanja šele začenjal. S kolegico prof. Ado Goljuf (GEPŠ Piran) sva si pred tekmo segli v roke vedoč, da naju čaka izredno težka borba, ki sva jo obe poimenovali »FINALE PRED FINALOM«.

 

Odbojkarice iz Pirana so vseskozi držale vajeti igre v svojih rokah in na varnih petih točkah razlike igrale skoraj do konca prvega niza – vse, dokler se niso dijakinje SEPŠ-a prebudile in izkoristile priložnost, ki se je z nekaj manjšimi napakami nasprotnic ponudila ter v ključnem trenutku izenačile rezultat na 25:25. Sledil je le še preobrat z dodatnima dvema točkama in prvi niz je bil v rokah domače ekipe.

 

V drugi niz so se Koprčanke podale nekoliko preveč sproščeno, medtem ko so Pirančanke pokazale pravo jezo zaradi izgubljenega prvega niza in nadvse nadigrale domače igralke. Kljub zahtevanem »time out-u«, kjer so SEPŠ-ovke bile opozorjene, da se na lovorikah ne spi, ni pomagalo, da bi iz sebe izvlekle dovolj elana in odigrale igro tako kot znajo.

 

Prava drama pa se je odvijala v tretjem, odločilnem nizu. Le 15 točk je dekleta obeh ekip ločilo od finalne tekme, ki je odločala o potnicah v četrtfinale DP. Že po prvi točki so dijakinje GEPŠ-a pokazala, da se niso še predale in odločene so bile zmagati na letošnjem področnem prvenstvu. Neprekinjeno so osvajale točko za točko in delni rezultat je bil 8:1 v prid GEPŠ Piran, ko je vodja SEPŠ Koper prekinila igro s »time out-om« in poskusila dekletom vliti dovolj poguma za nadaljevanje igre. Kugoničeva je dejala: »Nič še ni izgubljeno, dokler ni konec! Dovolj ste dobre, da jih lahko premagate. Začnite jih bombardirati z napadom!«

 

SEPŠ-ovke so dvignile glavo in priča smo bili vrhunski odbojki s strani obeh ekip. Začele so izvajati napade, ob katerih je ploskal sleherni gledalec, napadene Pirančanke pa so se branile tako, da so uspele rešiti skoraj vsako žogo – na trenutke je izgledalo, kot bi jih bilo 20 na igrišču, saj so uspele pokriti vsak centimeter igralnega polja. Kljub vsemu trudu je bil delni izid 14:6 za Pirančanke, kar je pomenilo 9-kratni »match point«.

 

Prelomni trenutek se je zgodil, ko je na servis prišla Neža Fajt Fišter in brez napak »sesula« obrambo oziroma sprejem nasprotnic, kar jih je prisililo v podrejeni položaj in s pomočjo napadalk Rene Krstič, Nine Pangerc in drugih, ki so z odličnimi podajami Arlen Pobega izvajale dobesedno »bombardiranje« (napadalni udarci) nasprotnic.

 

Dekleta so rezultat izenačila na 14:14 in sledil je le še veliki finale z osvojeno zmago 16:14.

Veselje SEPŠ-ovk in njihove vodje je bilo nepopisno. Po dramatični tekmi je sledila še tekma za 1. mesto proti odbojkaricam iz ŠC Postojna, ki so jo domačinke dobile v dveh nizih.

 

Glede na to, da tudi moja športna kolega (prof. Jelovčan in prof. Bole) ne pomnita, kdaj so se nazadnje SEPŠ-ova dekleta prebila skozi občinske kvalifikacije, menim, da je letošnji uspeh naše odbojkarske ekipe več kot omembe vreden. Letos razpolagamo z izredno mlado in perspektivno ekipo, ki nas bo tudi v naslednjih letih razveseljevala z uspehi.

 

Vsem našim dekletom in vsem nastopajočim se zahvaljujem za sodelovanje in iskreno čestitam Koprčankam za preboj v četrtfinale DP.

 

Maja Kugonič, prof. šp. vzg.