Od 8. do 15. februarja 2017 smo bili »sepšovci« gostje litvanske srednje šole iz mesta Kedainiai, ki je bila organizatorica četrtega projektnega srečanja v okviru Erasmus+ KA2 projekta »Pripravljeni na življenje«. Srečanja smo se udeležili dijaki in učitelji iz vseh partnerskih šol v projektu in sicer: iz Slovenije, Portugalske, Italije, Latvije, Češke, Turčije in seveda Litve.

Iz naše šole smo se srečanja udeležili trije dijaki: Tadej Baruca, Žan Štefančič in Valeriya Lyubchyk ter dve profesorici: Nataša Jerman in Nataša Vrčon Tratar. Na srečanju smo vsi partnerji predstavili rezultate raziskav v zvezi z odnosi med delodajalcem in zaposlenimi v posameznih državah ter položaj invalidov na trgu dela. V zvezi s to tematiko so bile organizirane tudi delavnice in razgovori. Med obiskom litvanskega parlamenta nas je sprejel član parlamenta Justas Džiugelis, ki je sam invalid in s katerim smo se pogovarjali o njegovi delovni poti in o težavah invalidov v različnih okoljih. Obiskali smo tudi tovarno umetnih gnojil v mestu Kedainiai, mnoge muzeje in mesto Kaunas ter glavno mesto Litve Vilno (Vilnius).

Zanimivo je bilo videti in občutiti Litvo pozimi, ko se temperature spustijo krepko pod ničlo in so reke in jezera zamrznjena. Domov smo se vrnili bolj utrjeni in bogatejši za še eno novo izkušnjo in za mnoga nova prijateljstva. Veselimo se naslednjega srečanja na Siciliji, kamor se odpravljamo konec marca.

Več o projektu si lahko pogledate na FB in na spletni strani projekta: https://www.facebook.com/readyforourlives/

www.ready-for-our-lives.webnode.cz

 

Nataša Jerman

koordinatorica projekta