Evropski dan jezikov na SEPŠ

 

Привет, как дела? Tungjatjeta, si jeni? Ciao, come stai? Привіт! Як твої справи? Hello, how are you?

 

  1. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Ob tej priložnosti želimo poudariti, kako pomembno je znanje tujih jezikov v današnji jezikovno in kulturno raznoliki Evropi.

Tudi naša šola je ta pisani svet v malem, saj imamo dijake različnih narodnosti, s približno desetimi maternimi jeziki, mnogi pa so tudi dvo- in večjezični.

Ob evropskem dnevu jezikov smo se letos pogovarjali predvsem o vključevanju mladih iz drugih držav v slovensko jezikovno okolje in pripravili okroglo mizo z naslovom Oprostite, ne razumem.

Gostje okrogle mize so bili dijaki, ki so se v Slovenijo preselili šele pred nekaj leti in jim je bila slovenščina popolnoma tuj jezik. V pogovor z vrstniki iz 3. letnika gimnazije so se vključevali tudi v albanščini, angleščini, italijanščini, moldavščini, ruščini in ukrajinščini. S tem so želeli prikazati, kako nemočne se počutimo, ko ne razumemo jezika okolja, ki je naš novi dom. Sodelujoči na okrogli mizi so se strinjali, da je znanje več jezikov in s tem samozavestno sporazumevanje kjerkoli v širši domovini Evropi, eden pomembnejših dejavnikov za kakovostno življenje na osebnem in delovnem področju.

 

Sonja Šuligoj, učiteljica italijanščine