Srečanja se je udeležilo 20 tujih dijakov in 13 učiteljev iz šestih partnerskih držav, in sicer: iz Češke, Latvije, Litve, Portugalske, Italije in Turčije. Dijaki so bili gostje naših dijakov in njihovih družin. Tokrat so bile delovne teme ustanavljanje podjetij, iskanje podjetniške ideje, poslovni načrti in »bossing«. Vse države partnerice smo omenjene teme delno raziskale že pred srečanjem, dijaki so pripravili raznovrstne predstavitve, ki so jih na samem srečanju prikazali.

V sodelovanju z Univerzitetnim inkubatorjem Primorske smo pripravili podjetniške delavnice, na katerih so dijaki v narodnostno mešanih skupinah izoblikovali podjetniško idejo ter jo nato predstavili vsem udeležencem. Posebna komisija je izbrala zmagovalno ekipo z najbolj prepričljivo idejo in predstavitvijo.  Obiskali smo tudi Fakulteto za management, kjer so za nas pripravili delavnice o »bossingu«.

Del programa je bil tudi obisk podjetij, kjer so nam predstavili strategije uspešnega marketinga in njihovo poslovanje. Obiskali smo podjetje Postojnska jama d.d., Cimos d.d.  in Radio Capris. Povsod so nas zelo prijazno sprejeli in za nas pripravili poučno predavanje oz. vodenje po podjetju. Vsem podjetjem se za sprejem iskreno zahvaljujemo.

Seveda smo našim gostom razkazali tudi Koper. Po sprejemu na šoli,  smo si ogledali Pretorsko palačo, kjer nas je sprejel predstavnik Občine Koper,  g. Timotej Pirjevec. Nato so naši dijaki v vlogi vodičev popeljali tuje goste po mestu. Ogled Kopra smo sklenili z obiskom Pokrajinskega muzeja Koper, kjer smo si ogledali restavriranje Carpaccievih slik v živo. V soboto smo odšli na celodnevno ekskurzijo in najprej obiskali Postojnsko jamo, nato pa še Ljubljano.

Ob zaključku srečanja ugotavljamo, da je bilo projektno srečanje res delovno, poučno in uspešno, hkrati pa je ostalo dovolj časa za neformalno druženje in spletanje novih prijateljstev tako med dijaki  kot tudi med učitelji. Vsem, ki so sodelovali pri izvedbi srečanja se še enkrat zahvaljujemo, še posebej pa gre zahvala dijakom gostiteljem in njihovim družinam.

                                                Nataša Jerman

                                               (koordinatorica projekta na šoli)

 

O srečanju so poročali:

– v Primorski kroniki  (minuta: 12,19):  http://4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174431160

– na EKOPER.SI:  http://ekoper.si/svet/v-pretorski-palaci-je-danes-potekal-sprejem-dijakov-iz-tujine/

– na Radiu Capris: https://www.facebook.com/radiocapris/photos/?tab=album&album_id=10154621583767269