Ekskurzija v Toscano in Emilio-Romagno

 

V petek in soboto, 5. in 6. aprila, je bilo 45 dijakov SEPŠ in 3 učiteljice na poučni in prijetni ekskurziji v Italiji. Ogledali smo si Piso, mesto ob obali ligurskega morja, ki nas je navdušilo predvsem s Trgom čudes in znamenitim poševnim stolpom. Nato smo se zapeljali v rojstni kraj Leonarda da Vincija, kjer smo si ogledali njegovo rojstno hišo in muzej z zbirko skic in študij na področju anatomije, gradbeništva in astronomije, drznih izumov in drugih izdelkov tega vsestransko nadarjenega renesančnega genija, čigar 500-letnico smrti obeležujemo prihodnji mesec.

Drugi dan ekskurzije smo se skozi mehko gričevnato toskansko pokrajino odpeljali v Firenze, ki s svojimi mogočnimi zgradbami, spomeniki, kipi in cerkvami obiskovalca očara kot pravi muzej na prostem. Z razgledne ploščadi nad mestom smo si spočili oči na rdečih opečnatih strehah, kupolah in zvonikih, v mestnem jedru pa občudovali mojstrovine največjih renesančnih umetnikov, se sprehodili po ozkih ulicah, okušali dobrote italijanske kuhinje in doživeli utrip tega tako zelo obiskanega mesta.

Med povratkom proti domu smo pokukali še v Bologno, glavno mesto pokrajine Emilia-Romagna, kjer smo poleg sprehoda po znameniti Ulici neodvisnosti in ogleda mestnega jedra z njegovim impozantnim trgom in baziliko, odkrili nekaj zanimivosti, ki pa naj ostanejo naša skrivnost.