V sredo, 11. 9. 2019, smo se dijaki 4. letnikov odpravili na strokovno ekskurzijo v Idrijo, kjer smo preživeli prijeten, mrzel,  a sončen dan in se veliko novega naučili.

Po poti polni ovinkov smo se pripeljali v Spodnjo Idrijo, kjer smo si najprej ogledali podjetje Hidria, ki se ukvarja s proizvodnjo avtomobilskih delov. Spoznali smo proces njihove proizvodnje in samo organizacijo podjetja.

Po ekonomskem delu je sledilo še malo zgodovine. Skozi Antonijev rov smo vstopili v rudnik živega srebra. Tam smo podoživeli težko delo ter življenje rudarjev in razvoj rudnika v 500 letih. Na ekskurziji ni manjkalo niti kemije, saj smo ogled nadaljevali v topilnici, kjer nam je vodič razložil lastnosti živega srebra in njegove prednosti. Izlet smo zaključili z obiskom naravnega spomenika Divje jezero, ki je idiličen kraški pojav, saj je jezero hkrati tudi izvir reke Jezernice, pod katerim se skriva kraška jama. V okolici. Polne bogate favne in flore, stojijo spomeniki raziskovalcem.

Čeprav je Slovenija majhna, skriva nešteto naravnih bogastev, ki si jih je vredno ogledati. Na izletu v Idriji smo uživali in zanima nas, kaj še skriva naša prelepa dežela.