Zabavna in kratka vožnja na letališče Treviso in varen pristanek na letališču Porto.

Prvi dan smo si ogledali Brago z zabavnim in znanja polnim vodičem Leandrom. Zaradi njegovih besed smo doživeli Brago kot varno in lepo mesto. Braga je znana po svojih cerkvah in na najvišji točki je cerkev  Sameiro , odkoder je čudovit razgled na mesto. Spustili smo se v Bom Jesus, ki je najstarejša in tudi najlepša cerkev na tem področju. Ko prehodiš petsto stopnic in se ozreš nazaj, vidiš v celoti belo stopnišče do cerkve kot pot v nebesa. Pot smo končali pred mestnim napisom Braga in to ovekovečili s fotografijo.

Po napornem delovnem  tednu smo se naslednjo soboto odpravili v Porto. Ogled mesta se je začel pred najvišjim mestnim stolpom, nadaljevali smo po živahnih ulicah do gradu s pogledom na reko in mesto. Številne stopnice so nas vodile na obalo, kjer je čakala ladjica, s katero smo prepluli reko in občudovali obalo in veličastne mostove. Na obali smo si na degustaciji privoščili znamenito in močno vino Porto.

Vsak večer nas je čakala večerja v središču mesta, ob vodnjaku, kjer smo izmenjavali vtise in doživetja. Po večernem sprehodu smo se v hotelski jedilnici  družili s Čehinjami, Hrvati in prelepimi Portugalci.

V nedeljo nas je čakal sprostitveni izlet v Viana do Castelo, kjer smo se najprej ustavila pri cerkvi nad mestom, si jo ogledali in se seveda fotografirali. Nekateri so se podali na zvonik po ozkih in strmih stopnicah, a je čudovit razgled vse poplačal. Popoldan smo se zabavali na atlantski obali.

Zadnji konec tedna nas je čakal ogled portugalske prestolnice Lizbone. Mesto je veliko, na desni ga krasi dolga cerkev z zvoniki in tremi gradovi. Ob morju smo se ustavili pri najvišjem križu z motivom Kristusovega pasijona. Na koncu  smo si ogledali še grad na vodi. Naslednja znamenitost je bila cerkev Fatima s čudovito notranjostjo. Pod cerkvijo je bila velika steklena molilnica. V bližnji restavraciji smo večerjali in se zabavali z drugimi udeleženci Erasmusa.

V nedeljo smo bili v cerkvi da Penha, v kateri je potekal obred. Za cerkvijo je lep pogled na mesto Guimaraes. Iz mesta smo se zapeljali še na grad Paco dos Duques. Med ogledom mesta z ozkimi in stisnjenimi ulicami smo srečali zabavne klovne. V Guimareasu smo se ustavili pri najvišji cerkvi. Popoldan smo se vrnili v naše  prestižne hotelske sobe, ki so postale naš drugi dom.

Poskusili smo nekaj njihovih jedi. Najbolj všeč so nam bili sladica nata, franchezinho in bakala.

Predzadnji dan smo imeli podelitev priznanj o opravljeni praksi in skupno večerjo z vsemi udeleženci.

Pot domov je bila dolga, a varna, polna lepih vtisov.

V Brago, bi se vedno vrnili, saj sva se se navadili na njihov režim.

 

Dijakinji Adisa in Ivana.