Dan Zemlje je letni dogodek, ki se praznuje 22. aprila, ko se odvijajo dogodki za osveščanje o varovanju okolja na planetu Zemlja. Praznovanje se je prvič organiziralo 1970. leta in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje – Earth Day Network, ki poskrbi tudi za to, da vsako leto izpostavi najbolj pereč okoljski problem. Dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah.

  1. april se kot dan Zemlje na svetovni ravni letos praznuje že 50. leto zapored. Glavna tema letošnjega dneva Zemlje so podnebni ukrepi.

Šolam in fakultetam je v tednu, ko obeležujemo svetovni dan Zemlje, torej od 17. do 24. aprila, na spletu na voljo brezplačen ogled filma Žejni svet režiserja in fotografa Yanna Arthus-Bertranda. Film vabi na izjemno 90-minutno potovanje okoli sveta. Tokrat se slavni fotograf ukvarja z enim od največjih izzivov za preživetje človeka – vodo. Ogled filma so v sodelovanju omogočili sodelavci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes). Aktiv naravoslovja je, v okviru obeležitve tega dne, vključil ogled filma v šolske aktivnosti dijakov.

 

Ogled filma je mogoč od 17.24. aprila 2020 na portalu ARNES, na povezavi:

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=u24apoMYhLZUWFYpoVs4R1Li 

 

Če želite, se lahko v petek udeležite videokonference v živo. Ker film vabi k razmisleku in vzbuja dodatna vprašanja, se bo v petek, 24. 4. 2020, mogoče vključevati v videokonferenco od 11:30 dalje, ki bo potekala 12:00 do 13:00 preko ARNES videokonference na povezavi:

https://webrtc.arnes.si/webapp/conference/825825

Dijakinje/dijaki, učiteljice/učitelji in učenke/učenci boste lahko v živo postavljali vprašanja slovenskemu limnologu prof. dr. Mihaelu Tomanu z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. V brskalniku Chrome odprite zgornjo povezavo. Za vstop v konferenco ne potrebujete pina, vanjo vstopate kot gost.

Planet, na katerem živimo, je enkraten! Naredimo vsak dan nekaj dobrega zanj!

 

Bodite dobro.

Aktiv naravoslovja